Serius! Mabuk perjalanan memang sangat menyeksakan terutamanya apabila berhadapan dengan jalan yang bengkang bengkok. I ni suka berjalan ke sana ke mari.. Semua tempat kalau boleh nak eksplore.. Cakapla kat  Semenanjung ni.. Mana lagi I tak pergi..Fraser Hill, Cameron, Bukit Tinggi.. semua da pergi.. Tapi Fraser Hill paling serik.. hihiiii.. Hahaha.. Tapi satu yang menyiksakan., terutamanya melalui jalan yang bengkang bengkok dan turun naik bukit.. Terus lemau!!! Lemau sebab apa, sebab pening, loya-loya pun ada dan seterusnya muntah….. Hoho.. tapi belum peringkat muntah hijau lagi Ok!! Ni lah dinamakan mabuk perjalanan.

Ha, sebelum cerita lebih lanjut mengenai cara-cara mengatasi mabuk perjalanan ni.. Meh I cerita kisah I dulu… Dulu waktu degree selalu balik kampung naik bas.. Almaklum la.. Selangor – kelantan.. Jauh tu.. Suami pun takder lagi masa tu.. sedara pun takda jugak kat sini..kalau ada pun, memang yang takbalik kampung dan masanya tak sama sebab I ni bergelar student…  memang kejadian paling menakutkan .. serius!!… 7 kali muntah atas bas.. sampaikan penumpang kat sebelah tu.. Ya Allah.. memang tak bertegur langsung la kan.. Hhaha.. Tapi apa boleh buat.. memang nasib badan.. huhuhuu.. Ok, meh sekarang saya nak cerita bagaimana saya mengatasi mabuk perjalanan suatu dahulu kala. Ada yang menjadi,, Ada yang ke laut.. Hahaha.. ikut luck hokeh

.

1. Makan Sebelum Naik Bus/Kereta/Flight/KeretaApi… Motor???

Ok, yang ni memang betul, makanlah walau sedikit.. jangan biarkan perut kita kosong kerana situasi ini akan memburukkan lagi keadaan kita. Perjalanan jauh dengan perut kosong memang sangat meloyakan.. Tak percaya cuba lah.. Hhahaa.. ok,, kalau boleh makan sejam atau setengah jam sebelum bertolak.

mabuk perjalanan cara mengatasi mabuk perjalanan

.

2. Sediakan Limau 

Jika anda sememangnya mabuk perjalanan, saya nasihatkan sediakan limau.. lemon atau lebih kurang gitulah.. buat cium-cium atas bus.. kalo terasa nak muntah.. tapi biasanya tetap akan muntah jugak.. takkan boleh tahan untuk perjalanan 8 jam.. hhuhuuuu

mabuk perjalanan cara mengatasi mabuk perjalanan

.

3. Sediakan Asam

Asam atau jeruk untuk kunyah-kunyah hilangkan keloyaan anda itu. Tapi mampukah nak mengunyah selama 8 jam.. Haiyarkkk.. Hhahaa

mabuk perjalanan cara mengatasi mabuk perjalanan

.

4. Sediakan Jajan (Coklat, cekedis,air)

Ni pun antara alternatif yang boleh dilakukan… kunyah je.. makan je.. jangan biarkan fikiran menerawang..haha

mabuk perjalanan cara mengatasi mabuk perjalanan

.

5. Tidor

Hahhaa.. naik bus terus tidur.. Dulu selalu jugak amalkan.. naik je terus tidur sebelum bus bergerak lagi sebab taknak merasai pergerakan bus itu. Tapi takkan nak tido je.. Tapi boleh je kalo larat.. hihiiii

mabuk perjalanan cara mengatasi mabuk perjalanan

.

6. Jangan Membaca

Yup,.. ini pun betul jugak.. setengah orang seperti saya.. Jangankan kata nak baca buku.. baca msg.. tengok gambar pun takboleh.. terus loya-loya dan muntah.. Oh…..

mabuk perjalanan cara mengatasi mabuk perjalanan

.

7. Jangan Tengok DVD

Ha, kalau pakcik bas pasang cerita or karoeke.. jangan tengok.. sebabnya nant anda akan terbaca sari kata nya… pening pulak…

cara mengatasi mabuk perjalanan

.

8. Bawa Plastik

Akhir sekali,, Bawak jerla plastik tu… standby.. dulu ingat lagi adikku yang kecik… die cakap.. “along, ni plastik ikah bubuh dalam beg, kot along muntah”… serius!! memang muntah… Taksia sia ada adik yang otak cerdik pandai.. hahhaha…TQ Adik!!!

cara mengatasi mabuk perjalanan

.

.

Ok, sekarang 5 6 tahun berlalu.. dan saya takperlukan semua itu.. sebabnya… saya dah ada 1 produk yang mampu menyelesaikan masalah mabuk perjalanan ku ini.. tak perlu nak berlimau plastik bagai hokeh…!!! I like iT!!

PEPPERMINT GINGER PLUS

cara mengatasi mabuk perjalanan

- Berupaya melegakan loya-loya dan pening mabuk perjalanan

- Sesuai untuk perjalanan jauh atau dekat dan banyak lagiiiiiiiiiiii………..



.

.

.

APA TUNGGU LAGI.. JOM ORDER!!

extraordinarysupplement.com

.

kelebihan menjadi ahli shaklee

KELEBIHAN MENJADI AHLI SHAKLEE:

a. Daftar ahli untuk kegunaan sendiri

b. Dapat beli dengan harga ahli yang jauh lebih murah dari harga pasaran

c. Pembelian melebihi 150 UV, automatik mendapat cashback (bonus tunai) terus masuk ke akaun anda pada bulan seterusnya

d. Keahlian adalah seumur hidup dan anda juga tidak perlu kekalkan sebarang UV atau point untuk kekal menjadi ahli shaklee

.

Kelebihan Menjadi Ahli untuk Buat Bisnes Shaklee:

I. Mendapat untung runcit untuk setiap produk yang dijual

II. Ganjaran berupa 3C (CashBack, Car Bonus, Convention) daripada Shaklee bagi yang layak

III. Group mentor yang hebat dan terbukti berjaya

IV. Direct coaching online/offline marketing

.

Untuk mengetahui harga produk shaklee, Klik di sini..

click here

.

Hubungi saya dengan kadar segera bagi mendapatkan sebarang rundingan atau konsultansi serta mengikut bajet cadangan anda. Untuk maklumat lanjut jangan segan-segan untuk menghubungi:

 Nuryn hawa

EMAIL: nurynhawa@yahoo.com

NO. HANPHONE: 010-9333205

FB: Nuryn Hawa

FanPage: extraordinary supplement

.

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga!

Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Eksklusif di Facebook”

Nuryn hawa

EMAIL: nurynhawa@yahoo.com

NO. HANPHONE: 010-9333205

FB: Nuryn Hawa

FanPage: extraordinary supplement

.

.JADI AHLI SHAKLEE

{ 0 comments }

Siapa pernah mengalami loya? Tidak kisahla loya sebab apa tetapi tidak tahu apa yang perlu dilakukan? Jangan risau adik kakak. di sini saya akan tunjukkan satu produk yang boleh digunakan sebagai makanan ataupon boleh digelarnya sebagai ubat untuk loya, morning sickness dan mabuk laut.

ubat untuk loya, morning sickness dan mabuk laut

Dan saya amat tahu bahawanya ramai di kalangan kita juga sering mengalami loya-loya bukan sebab mempunyai penyakit tetapi disebabkan beberapa faktor, antaranya:

1. Loya akibat berbau benda-benda busuk – ok, yang ni saya pun sememangnya tidak tahan dengan bau busuk yang melampau.. hanyir seperti ikan busuk.. jangan kata ikan busuk.. bau ketiak busuk kawan sebelah pun boleh buat rasa loya… huhuuu… sadisss..!!

ubat untuk loya, morning sickness dan mabuk laut

2. Loya akibat morning sickness / pembawaan bayi – kebanyakan ibu hamil pastinya akan mengalami situasi ini dan akan menganggu rutin harian, akhirnya mampu terjepelok di sofa sahaja sepanjang hari

ubat untuk loya, morning sickness dan mabuk laut

3. Loya akibat mabuk laut – ha, yang nipun ramai jugak.. punyala excited nak join kengkawan atau family mencandat sotong.. last2 tersadai cenggitu je di boat.. takmampu berkata apa-apa.. hahaa.. kesian.. sotong pun ntah ke mana.. heee

4. Loya akibat jalan berbengkang bengkok – hihii.. ini selalu je ku alami.. paling tak tahan dan serik adalah ketika melalui jalan bengkang bengkok fraser hill.. Ya Allah.. tuhan je yang tahu.. Kalau jalan tapah atau simpang pulai untuk ke cameron highlands dan jalan untuk ke genting highlands.. sememangnya ku mampu bertahan..tapi TIDAK pada Fraser Hill..

Mabuk untuk nombor 3 dan 4 tu boleh dikategorikan sebagai motion sickness seperti.. gambar di bawah.. ..heee..

ubat untuk loya, morning sickness dan mabuk laut

Ha, berbalik kepada produk yang boleh dikategorikan sebagai ubat loya tadi.. ia adalah… Peppermint Ginger Plus dari Shaklee… Suplement inilah yang ku bawak ke sana ke mari.. ke hulu ke hilir.. dan jangan risau sememangnya ubat untuk loya ini sesuai diguna oleh semua orang.. untuk menjaga kesihatan dalaman tubuh badan kita. Dan jom lihat apakah peppermint-mint ginger plus tu sampai boleh dikategorikan sebagai ubat untuk loya, morning sickness dan mabuk laut.

.

HAI, MAKAN LAH SAYA.. HEEEE

ubat untuk loya, morning sickness dan mabuk laut

Mengapakah peppermint-ginger plus berbeza dari produk lain di pasaran?

Merupakan kombinasi 4 herba dari Barat da Timur dan dihasilakn di bawah prosedur standard dengan melalui penggunaan teknologi sains yang terkini dan secara klinikal sangat membantu dalam merawat atau mencegah masalah loya, gastrik, mabuk laut, sendawa dan masalah penghadaman. Dan antara manfaat utama ialah:

1. Pudina: melegakan otot perut, ia mempunyai kesan penenang. Membantu dalam penghadaman, mabuk laut/darat, membantu melegakan gastrik, pedih ulu hati dan cirit birit. Selain itu, ia juga berupaya melegakan kesan-kesan sampingan seperti muntah dan kehilangan selera makan yang timbul daripada rawatan kemoterapi. Pudina juga merangsang pengeluaran peluh, oleh itu ia menyekat demam apabila seseorang dijangkiti selsema. Perasaan sejuk dan menyegarkan daripada pudina membantu memelihara pemikiran yang jelas dan tetap fokus.

2. Halia: Masyarakat cina telah menggunakan halia lebih dari 2000 tahun dan halia sebenarnya mampu merangsanng rembesan enzim Salvia untuk pencernaan makanan. Ia melegakan ketidakselesaan perut dan usus, sakit haid, loya dan mual ketika angin ketika morning sickness dan selepas melahirkan anak.

- Kajian di UK, halia menghalang seseorang daripada muntah selepas pembedahan

- Kajian di Switzerland mendapati halia berkesan sebagai remedi lain seperti merawat mabuk laut

- Laporan penyelidikan awal menyatakan bahawa halia adalah berkesan dalam merawat / mencegah masalah kesakitan ketika dalam perjalanan dan pengembaraan

3. Pokok Adas (fennal): Orang eropah mengambil biji adas selepas makan untuk emnghilangkan kembung perut. Ia melegakan sakit eprut, melegakan gejala flu dan juga dapat membantu dalam masalah alergi pada saluran usus.

4. Cekur Manis (anise): Digunakan oleh orang-orang Mesir purba. Ia melegakan masalah pencernaan dan gejala kesakitan haid, batuk, dan kahak. Merangsang rembesan jus gastrik untuk pencernaan, menahan kulat yang menyebabkan penyakit kulit yang biasa; melegakan haba di musim panas dan lembap, memberi peredaran tenaga di dalam badan dan lembut pada perut.

ubat untuk loya, morning sickness dan mabuk laut

.

.

TESTIMONI PENGGUNA PEPPERMINT-GINGER PLUS

UBAT UNTUK LOYA, MORNING SICKNESS DAN MABUK LAUT

.ubat untuk loya, moring sickness dan mabuk laut

.

APA TUNGGU LAGI.. JOM ORDER!!

extraordinarysupplement.com

.

kelebihan menjadi ahli shaklee

KELEBIHAN MENJADI AHLI SHAKLEE:

a. Daftar ahli untuk kegunaan sendiri

b. Dapat beli dengan harga ahli yang jauh lebih murah dari harga pasaran

c. Pembelian melebihi 150 UV, automatik mendapat cashback (bonus tunai) terus masuk ke akaun anda pada bulan seterusnya

d. Keahlian adalah seumur hidup dan anda juga tidak perlu kekalkan sebarang UV atau point untuk kekal menjadi ahli shaklee

.

Kelebihan Menjadi Ahli untuk Buat Bisnes Shaklee:

I. Mendapat untung runcit untuk setiap produk yang dijual

II. Ganjaran berupa 3C (CashBack, Car Bonus, Convention) daripada Shaklee bagi yang layak

III. Group mentor yang hebat dan terbukti berjaya

IV. Direct coaching online/offline marketing

.

Untuk mengetahui harga produk shaklee, Klik di sini..

click here

.

Hubungi saya dengan kadar segera bagi mendapatkan sebarang rundingan atau konsultansi serta mengikut bajet cadangan anda. Untuk maklumat lanjut jangan segan-segan untuk menghubungi:

 Nuryn hawa

EMAIL: nurynhawa@yahoo.com

NO. HANPHONE: 010-9333205

FB: Nuryn Hawa

FanPage: extraordinary supplement

.

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga!

Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Eksklusif di Facebook”

Nuryn hawa

EMAIL: nurynhawa@yahoo.com

NO. HANPHONE: 010-9333205

FB: Nuryn Hawa

FanPage: extraordinary supplement

.

.JADI AHLI SHAKLEE

{ 0 comments }

Menu Diet Pelik Untuk Kuruskan Badan??

September 29, 2014

Menu diet pelik untuk kuruskan badan? Ha, rata-rata mesti taksabarkan nak tahu apa itu menu diet pelik.. dan senarai menu ini saya perolehi dalam artikel yang ditulis oleh Basyar Mustapha dalam akhbar Harian Metro hari ini 29 September 2014. Mengikut artikel itu lagi, individu sanggup melakukan apa sahaja apabila ingin kelihatan menarik dengan tubuh badan […]

Read the full article →

Masalah Tonsil, Sakit Tekak, Rawat Dengan Bawang Putih?

September 25, 2014

Masalah tonsil dan sakit tekak tidak pernah lekang dari dibincangkan dari semasa ke semasa dan isu ini semakin berlarutan terutamnya apabila demam melanda. Mengenai bawang putih pula, ia sangat mudah diperolehi di mana-mana sahaja dan seperti yang kita ketahui, bawang putih seringkali digunakan dalam kebanyakan masakan bersama-sama dengan bawang merah dan bawang besar serta beberapa […]

Read the full article →

Lecithin Bukan Setakat Kuruskan Badan Hokeh!

September 24, 2014

Lecithin Shaklee diekstrak dari kacang soya organik bukan GMO dan setiap kapsul lecithin mengandungi 530 mg soya lecithin termasuklah 80 mg kolina dan 48 mg inositol. Sesuai dengan harganya yang berpatutan, lesitin juga sangat senang dimakan memandangkan ia berbentuk kapsul. Selain dari itu, lecithin shaklee juga terkenal sebagai pengemulsi semulajadi kerana ia mempunyai kesan “melekat pada […]

Read the full article →

Mulut Berbau, Nafas Berbau.. Tanda Penyakit?

September 24, 2014

Mulut berbau, nafas berbau sebenarnya dimilik oleh setiap orang tetapi berdasarkan tahap tertentu. Setiap orang mempunyai tahap kesihatan sistem pernafasan yang tersendiri dan berbeza dan disebabkan itulah mulut berbau dan nafas berbau juga berbeza. Tetapi, betulkan ada pendapat mengatakan bahawa itu tanda perlu detoks? Ataupun boleh dklasifikasikan sebagai tanda seseorang itu berpenyakit? Jom layan-layan gambar […]

Read the full article →

Minyak Ikan Omegaguard: Lahirkan Anak Cerdas Pandai

September 23, 2014

Minyak Ikan Shaklee ataupun dikenali sebagai omegaguard mempunyai kelebihan yang sangat tinggi jika dibandingkan dengan produk lain dipasaran. Apakah kelebihan minyak ikan omegaguard yang dikatakan mampu melahirkan anak cerdas pandai dan mengapakah ia tersangat diperlukan oleh semua lapisan masyarakat? OmmegaGuard Shaklee sebenarnya diekstrak dari ikan laut sejuk (sardin, mackerel, herring, anchovies) di perairan negara Jepun […]

Read the full article →

Sakit Gout Berpunca Dari Asid Urik Tinggi?

September 23, 2014

Sakit gout berpunca daripada tahap asid urik tinggi yang mana situasi ini akan menyebabkan inflamasi ataupun keradangan sendi. Keradangan sendi ini kebiasaannya terjadi akibat daripada pengumpulan kristal asid urik di bahagian sendi. Apabila diserang gout, tahap asid urik akan menurun secara mendadak. Hakikatnya, ramai pesakit yang mengalami tahap asid urik tinggi tidak akan mengalami gout dan ada […]

Read the full article →

Kolagen Terbaik Untuk Kulit Berkedut Di Usia Muda

September 21, 2014

Kolagen terbaik bagi lelaki dan perempuan adalah kolagen yang dihasilkan oleh tubuh badan sendiri dalam tempoh masa tertentu dan kolagen ini meruapkan protein utama bagi tisu sokongan dalam badan manusia. 29 jenis kolagen telah dikenalpasti namun 90% adalah dari jenis kolagen I, II, III dan IV (RUJUK SINI). Antara beberapa fungsi kolagen ke atas badan […]

Read the full article →

Derita Tonsil Berulang Walaupun Makan Ubat Tonsil

September 21, 2014

Derita tonsil berulang ni bukannya perkara lapuk yang boleh dipandang ringan. Sakitnya hanya Tuhan yang tahu dan bermacam-macam ubat tonsil dah dicubanya, namun tak mahu hilang jugak. Tiap awal bulan menjengah mengalahkan kitaran period. period pun tak datang bulan-bulan cenggini, tepat pada masanya.. hahaha.. Ada kawan tu, siap kena tahan di hospital 2 minggu sebab […]

Read the full article →